top of page
  • Writer's pictureויטלי צנציפר

מודל עסקי מבוזר מבוסס על בלוקצ'יין

Updated: May 8, 2020





כתבה מעניינת ב Medium של Fred Ehrsam, מייסד Coinbase:


בשנים האחרונות מעל מיליארד דולר הושקעו בחברות סטארט אפ בתחום המטבעות הדיגיטליים על ידי קרנות הון ומוסדיים, ואז משהו מוזר החל לקרות בארבעת החודשים האחרונים, פרויקטים מבוססים על טכנולוגיית הבולקצ'יין גייסו 250 מיליון דולר אבל הכסף הזה לא הגיע מקרנות הון. אז מאיפה לעזאזל הוא הגיע?

תוקנים (אסימונים - Tokens)

הפרויקטים האלה מגייסים כסף על ידי יצירה ומכירה של אסימונים (Tokens) בפלטפורמת מימון המונים מבוססת טכנולוגיית בלוקצ'יין. במבט ראשון זה נראה כמו עוד דרך לגייס כסף, ממש כמו להנפיק ולמכור מניות, במבט נוסף קורה פה משהו הרבה יותר גדול.


יש מספר מרכיבי מפתח לאותם אסימונים:


1. אסימונים הם המטבע בו משתמשים באפליקציה עצמה.

2. מי שתורם ונותן ערך לאפליקציה מקבל תגמול באותם אסימונים של האפליקציה.

3. אסימונים מומרים בקלות לכל מטבע אחר דרך הבלוקצ'יין.


על מנת להבין את הטכנולוגיה, נסתכל על חברת Storj.

חברת Storj היא חברה לשמירת קבצים באופן מבוזר, וכמו בביטקוין או באיתריום אין גורם אחד ששולט בפלטפורמה.

הפרויקט גייס 500 אלפי דולר דרך פלטפורמת גיוס המונים על ידי הנפקה ומכירה של מטבע storjcoin בבלוקצ'יין. Storjcoin מאפשר לך לרכוש שטח אחסון, ולהיפך, אפשר להרוויח storjcoin אם אתה נותן חלק משטח האחסון של המחשב שלך לרשת. ברגע שיש לך storjcoin, אפשר או לקנות בהם שטח אחסון, או לחכות שערך המטבע יעלה או להמיר מיד למטבע המקומי שלך( כרגע מטבע אחד שווה 0.11 דולר )

ופה נכנסת התופעה שהיא יותר מסתם גיוס כספים. יצירת מודל עסקי חדש שנוצר לראשונה, מודל עסקי מבוזר.

במודל זה אין חברה אחת או גוף אחד ששולט, אלא יש בעלות ותרומה משותפת לכולם. המודל הזה נוצר עקב השילוב של אינטרנט ומטבעות דיגיטליים.


דוגמאות נוספות לפרויקטים אשר פועלים במודל זה:


.Reddit פלטפורמה בה אנשים יכולים לשתף חדשות ותוכן בדומה לאתר - Steem

filcoin פלטפורמה לאחסון ומטבע בשם - LPFS

אפילו ethereum ו bitcoin בהם המשתמשים נדרשים לתרום את כח המחשבים שלהם על מנת להוציא לפועל עסקאות ולקבל על כך מטבע( Ethereum גייס עד כה 18 מיליון דולר).


דבר נוסף שאפשר לשים לב אליו בפרויקטים מסוג זה, שהם מבזרים פרוטוקולי תקשורת. פרוטוקול זה מושג טכני אשר משמעותו בעצם שפה סטנדרטית אשר נותנת לאנשים באינטרנט לעבוד ביחד על בעיה ספציפית.

פרוטוקולים לדוגמה שכולם מכירים:

פרוטוקול אשר מגדיר איך מידע יעבור ברשת - HTTP

פרוטוקול אשר מגדיר למייל איך לקבל ולשלוח מידע - SMTP

פרוטוקול שהדפדפן משתמש בו על מנת להעביר מידע באופן מאובטח, כגון המפתח הירוק שרואים כאשר מבצעים רכישה דרך אתר כלשהו - SSL


בעבר היה קשה לתמרץ הקמת פרוטוקול חדש, זה נובע משתי סיבות:


1. לא היתה אפשרות ליצור כסף מיצירה ותחזוקה של פרוטוקולים.


2. היה קשה להרים פרוטוקול בגלל בעיית הביצה והתרנגולת.


לדוגמה בפרוטוקול SMTP, פרוטוקול האימייל, לא היה תמריץ ליצור ולשפר את הפרוטוקול, רק לאחר הרבה זמן כשחברות כמו outlook, Gmail ו Hotmail התחילו להשתמש בו ובנו עסק שלם על גביו אנו רואים פרוטוקול מצליח אבל עדיין די מיושן.


פתרון לבעיה הראשונה - יצירת מטבע לפרוטוקול אשר יתגמל את היוצרים וכך לרתום אנשים לפתח אותו בתמורה למטבעות או לשמור מטבעות לעצמו ולהשאיר מטבעות לפיתוח עתידי. ככל שהפרוטוקול יצליח יותר כך שווי המטבע יעלה. ומה יקרה אם היוצר ירצה להשאיר את כל המטבעות לעצמו ולא לחלוק דבר? בגלל שמדובר בקוד פתוח יהיה אפשר בקלות להעתיק את הקוד ולפתח אותו מחדש.


פתרון לבעיה השנייה - על מנת להבין את הבעיה ניקח לדוגמה את טוויטר. הערך של המשתמשים הראשונים בטוויטר הוא נמוך, אין הרבה משתמשים, לכן אין תוכן. כעת לטוויטר יש מיליוני משתמשים כך שהערך שלו עלה. כלומר הערך של הרשת עולה ככל שיותר אנשים שמשתמשים ברשת.

אז איך גורמים לאנשים להצטרף לרשת חדשה? נותנים לאנשים בעלות על חלק מהרשת. בדיוק כמו אקוויטי בסטארטאפ. כמובן שלמצטרפים הראשונים יש תמריץ גדול יותר מכיוון שהם מקבלים נתח גדול יותר מהבעלות. פלטפורמות מבוזרות עושות זאת על ידי חלוקת אסימונים לתורמים שלהם, כאשר לאסימון (בעלות חלקית ברשת) יש פוטנציאל להיות שווה יותר בעתיד. אפשר להשוות זאת לכורים הראשונים של הביטקוין.


שני פתרונות אלו מקזזים את החסרונות אחד של השני. כלל שהרשת פחות פופולרית ככה יש לך יותר סיכוי לקבל יותר בעלות בהתחלה, דבר אשר יגדיל את הרשת והמשתמשים.

שיטה זאת הייתה שימושית בעיקר בסטארטאפים צעירים על מנת להגיע לעובדים מוכשרים לחברה חדשה, ועכשיו בשיטה זו פלטפורמות מבוזרות מתמרצות את כל התורמים הפוטנציאלים בכל העולם על מנת להרחיב את הפלטפורה וליצור ערך משותף, מה שיוביל לגידול הרשת בצורה הרבה יותר פשוטה.

רשתות ניסו דרכים שונות על מנת להרחיב את הרשת ולהתגבר על בעיית הביצה והתרנגולת, למשל Reddit העלו תוכן משלהם לפני שהמשתמשים החלו להעלות תוכן, פייסבוק השתמשו בסטודנטים של הארוורד על מנת להזריע את הרשת ויש דוגמאות נוספות רבות לכך.

ביטקוין ואיתריום היו הראשונים אשר עשו שימוש במודל העסקי המבוזר, והם עשו את זה על מנת להרחיב את פלטפורמת המטבעות/עסקאות ברשת, עכשיו רשתות אחרות יכולות להשתמש במודל העסקי הזה על מנת להרחיב את השימוש ברשת שלהם.


לסיכום, במודל זה אין חברה אחת, אין בעלים אחד, אין מי ששולט, הבעלות היא של כולם וזה יכול לשנות את כל עולמנו כפי שאנו מכירים אותו היום ולשנות את גלגלי הכלכלה למודל שטרם ראינו. כמו מהפכת האינטרנט, וכמו ההתחלה של האפליקציות הראשונות שהועלו לחנויות הדיגיטליות, גם פה הצפי הוא לגידול אקספוננציאלי של הרשתות אשר יוקמו והקמה של פרוטוקולים חדשים ומשופרים. הרבה מהן ייסגרו, חלקן יצליחו וכנראה שגם נראה את הרגולטור מתערב (SEC בארה"ב) ורגולטורים נוספים ברחבי העולם שכבר עכשיו מתחילים להתערב וללמוד את טכנולוגיית הבלוקצ'יין.



את המאמר המקורי והמרתק אפשר למצוא כאן:

https://blog.coinbase.com/app-coins-and-the-dawn-of-the-decentralized-business-model-8b8c951e734f


יש לכם הערות? תובנות? מצאתם שגיאות? תשאירו הודעה


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page