top of page
  • Writer's pictureויטלי צנציפר

שלבי מימון לסטארט אפים

Updated: Jul 19, 2020

Pre Seed - לגייס כמה שיותר ממי שאפשר

מספר כללים חשובים לפני שצוללים:

1. בימים אלו היצע הכסף הוא בלתי מוגבל, חברה שתדע לבצע Execution מהיר ואיכותי תדע לקחת את הכסף.

2. בגלל היצע הכסף, חשוב לבחור משקיע שיהיה שותף איכותי ושידע לתרום מהניסיון שלו בתחום.

3. לא לגייס בהתחלה לפי שווי גבוה מכיוון שזה יפגע ביכולת העתידית להכניס משקיעים חדשים.


Pre Seed

בשנים האחרונות הקרנות מדלגות על שלב ה - Pre Seed ועוברות מיד לשלב ה - Seed.

למרות זאת מאז שקמו יותר ויותר קרנות, חלקן משקיעות בשלב ה - Seed ואפילו בשלב ה - Pre Seed ולכן הכללים השתנו מעט. חשוב להבין את ההבדל בין שני השלבים, וזה יכול להיות קריטי בעת גיוס הכסף.

הסיבה לכך היא שהציפיות של המשקיעים אשר משקיעים בשלב ה - seed השתנו, וכיום יש ציפייה שמי שמעוניין לגייס כסף לחברה בשלב ה - Seed, צריך שלחברה יהיה מוצר, אבטיפוס או MVP - Minimal Viable Product עובד ומנוסה (מוצר בסיסי שאפשר לתת ללקוחות Early adopters על מנת לקבל משוב וללמוד על הצרכים של הלקוחות), בדיקת שוק פוטנציאלי למוצר או לשירות והוכחה להיתכנות עסקית ויכולת צמיחה. בקיצור כשבאים לגייס כסף לשלב ה - Seed צריך להגיע מוכנים ועם בסיס מוצק. כאן בדיוק נכנס לסיפור שלב ה - Pre Seed. זהו שלב שבו מגייסים סכום שנע בין 100 - 250 אלפי דולר. את הכסף מגייסים בדר"כ ממי שנקרא בקיצור FFF: (Family, Friends, Fouls). בגלל שבנקים לא ישמחו להלוות כסף בשלב זה (אלא בדר"כ לחברות בשלבים מתקדמים יותר), וקרנות ירצו אחוזים גבוהים עבור הבעלות בתמורה לכסף, מתחילים מהאנשים הקרובים אלינו. מדברים עם בני המשפחה, החברים הקרובים, אנשים שמאמינים בך, במידה ויש לך חסכון זה זמן טוב להשתמש בו, למשל פיקדון מהצבא וכו'. בתמורה להון ראשוני זה אפשר להבטיח החזר עם ריבית או לחתום על SAFE - Simple Agreement For Future Equity או על convertible note (על כך בכתבה נפרדת). מכשירים אלו מקצרים את תהליך העברת הכספים וחשוב מכך דוחים את קביעת שווי החברה לשלב מאוחר יותר, למשל השווי יקבע על פי המחיר שבסבב גיוס Seed או סבב A. בכל מקרה בשלב זה נהוג להקצות עד 5%. שימו לב שזה זמן טוב לחתום על חוזה מייסדים ועוד כמה חוזים חשובים (אולי גם על זה אפרט בכתבה אחרת). ממש לא מזמן פרסמו כמה מהמשרדים הגדולים חוזים סטנדרטים לחברות סטארט אפ שאפשר להוריד בחינם, הנה אתר אחד לדוגמה.

לסיכום, מטרת שלב ה - Pre Seed הוא להגיע מוכן לגיוס הגדול יותר, שלב ה - Seed ולצורך כך יש לגייס כסף ראשוני על מנת:


1. לבנות ולפתח MVP ברמה גבוהה אשר יתן אינדיקציה אמיתית ויענה על השאלות חשובות בתחילת הדרך, האם יש לקוחות שיהיו מוכנים לשלם כסף עבר המוצר? מי הם הלקוחות? ומה יהיה המודל העסקי?

2. לבנות צוות כמה שיותר מקצועי ומגוון.

3. להציג הוכחה לדרישה של המוצר וגודל השוק הנובע מדרישות אמיתיות ומבוססות.

4. להתחיל מו"מ להפצה של המוצר ואופק לצמיחה, להראות הפצה של המוצר או השירות ללקוח הסופי.

5. לקבל פידבק מלקוחות Early adopters

6. להציג פוטנציאל צמיחה אשר מבוסס על ניסיון אמיתי, סקלביליות.


Seed

צלחתם את שלב ה - Pre Seed ובניתם בסיס טוב להתחלה? ברכותיי, זה הזמן לחפש השקעה רצינית יותר, זהו שלב ה - Seed. מטרת שלב ה - Seed היא להזריע את החברה, לפתח את המוצר, לחזק את צוות העובדים, לפתח את המודל העסקי, לייצר תהליך מסודר של גיוס לקוחות ולהציג הצלחה בתהליך זה ואולי אפילו לייצר הכנסה ראשונית, למצוא התאמה לדרישות השוק ולהראות מוכנות לסקלביליות, צמיחה ופוטנציאל להגדלת העסק. בשלב הזה אפשר להתחיל לפנות ל VC Venture Capital, קרנות הון סיכון אשר מתמקדות בהשקעה בשלבים אלו. גם בשלבים אלו עדיין נהוג להשתמש ב FFF, אנג'לים (ראו הסבר מטה), SAFE ו convertible note.


דרכים נוספות לגייס כסף לשלב ה - Seed/Pre Seed הן:


אקסלרטור (גוף פרטי שלוקח הון בתמורה), אינקובטור (גוף ציבורי שבדרך כלל לא לוקח הון אבל יש לו דרישות ספציפיות בתחומים ספציפיים לטובת המדינה, למשל חייב להיות בתחום הבריאות וכדומה). היתרון הגדול באקסלרטור/אינקובטור הוא שאפשר ליצור הרבה קשרים, לא רק מנטורים אשר עוזרים לצוותים להתפתח ולקבל את ההחלטות הנכונות אלא גם בוגרים של האקסלרטור והקשרים שלהם למומחים בתחום מה שמקל על פיתרון בעיות שבדרך. כמו כן לעבוד בסביבה של סטארט אפים מגדילה את האפקטיביות בגלל שכולם סביבך מנסים להצליח ולפרוץ באותו הכח. והדבר האחרון הוא ההכרה כמי שסיים תוכנית של אקסלרטור כזה או אחר מראה משהו על הסטארט אפ שלך ונותן לך יתרון על פני סטארט אפים שלא היו באקסלרטור.

החסרונות לעומת זאת הם נתח ההון עליו אתה מוותר, בדר"כ בין 5-10% וגם שיש איתך שותף בניהול הסטארט אפ שמקבל איתך החלטות וצריך לעמוד בדרישות שלו ולהתחשב בו.


אנג'לים - אנשים פרטיים שכבר עשו אקזיט ורוצים לתרום בחזרה לאקוסיסטם. סכומי ההשקעה מאנג'לים או קבוצת אנג'לים יכולים לנוע החל מעשרות אלפי דולר ועד למיליוני דולרים. היתרון הוא שמדובר בתהליך יחסית פשוט, הכסף מגיע מהר ובדר"כ אפשר להשתמש בניסיון שלהם ובקשרים שלהם על מנת לקדם את החברה ולהגיע למשקיעים נוספים. כמו כן הם בדרך כלל לא יבקשו מקום בבורד והם פחות מעורבים בניהול.


מימון המונים Crowdfunding - הרעיון הוא לפרסם את המיזם ולגייס כסף זול בתמורה למוצר או שירות כלשהו וללא ויתור על הון. הפלטפורמות המוכרות ביותר בתחום הן: Kickstarter, Indiegogo, Patreon GoFundMe ,Crowdrise ועוד. היתרונות הם שהרבה אנשים שתרמו מכספם רוצים בהצלחת המיזם ולכן סביר להניח שיעזרו לפרסם ולקדם את המוצר או השירות. היתרון הנוסף והמשמעותי ביותר הוא כפי שצויין כבר קודם שלא צריך לוותר על האקווטי/הון.

החסרונות הם שלמרות המאמץ הגדול שהושקע בקמפיין, במידה ולא תגיעו לסכום היעד שהצבתם, לא תראו את הכסף בכלל.


גיוס המונים Equity Crowdfunding - בדומה למימון המונים, גם כאן מדובר בגיוס כסף ממספר רב של אנשים אבל במקום מוצר או שירות שהמשיקיעים יקבלו, החברה תנפיק מניות לאותם משקיעים פרטיים. היתרונות כאן הם הקהל שנוצר בעקבות ההשקעה ולכן יש כבר אנשים שיעזרו בקידום העסק ויצירת קהילה. כמו כן לא צריך לוותר על השליטה מכיוון שאין מושב בבורד בגיוס המונים. החסרונות הם שמדובר בתהליך יקר יותר בגלל הרגולציה. הרגולציה מגבילה את סכום הגיוס, למשל בארה"ב אפשר לגייס עד 1.07 מיליון דולר בשנה וצריך רו"ח שיבקר את הנתונים הכספיים. חסרון נוסף הוא שכבר מההתחלה צריך לחשוף את הנתונים הכספיים של החברה (במידה ולחברה יש מתחרה שהיא חברה פרטית, היא לא תצטרך לחשוף נתונים כספיים, דבר אשר יכול ליצור יתרון למתחרה). פלטפורמות מוכרות לכך הן: Wefunder ,StartEngine MicroVentures ,SeedInvest וכדומה.

גם בישראל יש פלטפורות לגיוס המונים: פיפלביז PipleBiz​, טוגדר Together, פאנד - איט Fundit וקניאטה kanyata. כמו כן יש הגבלה על סכום הגיוס עד 6 מיליון ש"ח. יש מגבלות גם על משקיעים.


למי שמעוניין להתעמק בתחום גיוס ההמונים, ראו כתבה מעניינת שמסכמת את כל נושא ה equity crowdfunding בצורה נוחה ובעברית: באתר הון



בכתבות הבאות נפרט ונרחיב על השלבים הבאים וסוגי מימון כמו Seed, round A, B, C, MEZZANINE, Convertible loan, revolving credit line.


מה חשבתם? השאירו הודעה

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page