top of page
  • Writer's pictureויטלי צנציפר

מהו המודל העסקי הטוב ביותר?

Updated: May 8, 2020


מאמר מעניין בMEDIUM של Eric Feng, בוגר של מייקרוספוט ומייסד Erly ו Hulu, על מודלים עסקיים של ענקיות האינטרנט, ואיזה מודל יביס את כולם:



סיכום קצר של המאמר:


8 ענקיות האינטרנט המובילות כיום הן אפל, אמזון, מיקרוסופט, גוגל,פייסבוק, אליבאבא, טנסנט ונטפליקס (w.statista.com/statistics/277483/market-value-of-the-largest-internet-companies-worldwide/) אשר שווי השוק שלהן יחד שווה כ 5 טריליון דולר, כל אחת שולטת בתחומה וכל אחת השיגה את הצלחתה באופן שונה. אפל (Apple), מייקורסופט (Microsoft) ונטפליקס (Netflix) עשו את הונן בעיקר על ידי מכירת מוצרים ותוכן ישירות ללקוח, פייסבוק (Facebook) וגוגל (google) משתמשות במודל העסקי בו רווחי העתק מהפרסומות תומכים בהכל, ואמזון (Amazon), אליבאבא (Alibaba) וטנסנט (חברת משחקים סינית - Tencent) מובילות את חבורת הענקיות במודל של עסקאות מבוססות על ערך משותף - על כך בהמשך.

עד שנת 2002 כאשר הגיעה מהפכת האינטרנט, המודל העסקי העיקרי היה מכירת מוצרים ושירותים באופן ישיר ועקיף ללקוחות, כך מייקרוסופט הייתה מייצרת הכנסות של כ 30 מיליארד דולר בשנה.



כאשר מהפכת האינטרנט הזיזה את המודל לכיוון של מוצרים ושירותים בחסות ההכנסות מפרסומות, חברה אחת לקחה את זה לשיאים חדשים שאף אחד עדיין לא דמיין באותם ימים, גוגל. וכך במקום שהלקוח הסופי ישלם על המוצר או השירות, המפרסמים משלמים את העלויות, והמשתמשים הסופיים מקבלים את השירות והתוכן "בחינם" כאשר התמורה של הלקוח היא הצפייה בפרסומות. כך למשל אפליקציית Google Maps גרמה לקריסה שלמה של שוק הניווט כאשר הלקוחות הפסיקו לשלם עבור מפות וניווטים בגלל שגוגל נותנה את השירות הזה "בחינם". לפי המודל הזה היה נראה שנוכל לצרוך את כל השירותים בחינם בחסות המימון של המפרסמים.

וכך כאשר גוגל שהייתה מתחרה קטנה של מייקרוסופט אי שם ב 2004 יצאה לראשונה להנפקה, שוק החיפוש והשירות מגובה הפרסומות היה שווה בסך הכל כ 2.5 מיליארד דולר. מייקרוסופט אז הכניסה 3 מיליארד דולר בכל חודש. גוגל הפכה להיות איום ממשי לאחר שהלקוחות שינו את ההתנהגות והציפיות שלהם מלרכוש מוצר או שירות לציפייה שמישהו אחר ישלם עבור השירות הזה. בשלב הזה גם פייסבוק הצטרפה למשחק ולשוק הפרסום ושתי ענקיות הפרסום טרפו את כל הקלפים עד עצם היום הזה, כשבעצם איך חברה אשר מוכרת שירותים או מוצרים יכולה להתחרות בחברות אשר נותנות שירות בחינם במימון המפרסמים? זה כנראה לא הסוף.

במודל העסקי אשר מבוסס על מפרסמים שמשלמים עבור השירות שהלקוח מקבל בחינם, יש בעיה והיא שפרסומות זה מעצבן, וככל שאנחנו מתעלמים מהם יותר, המפרסמים צועקים חזק יותר, וככל שאנחנו מתעלמים עוד יותר, המפרסמים צועקים יותר ועוד יותר חזק. המפרסמים משלמים על כל זוג עיניים שנתקל במודעה, כאשר גוגל ופייסבוק הפכו את זה למוכוון מטרה ויעיל ככל האפשר, אבל עדיין יש לקוחות שנמצאים יותר זמן באתר, צורכים יותר תוכן ועל אף שלקוח מועדף יכול לצרוף פי 10 תוכן מלקוח ממוצע, ההכנסות בעבור אותו לקוח מועדף לא יהיו באמת פי 10 מהמפרסם.


השורה התחתונה:


לכן המודל העסקי שכדאי לשים לב אליו הוא מודל עסקאות המבוסס על ערך משותף ( shared-value transactions). הרעיון במודל הזה הוא למקסם הכנסות מהלקוחות המועדפים שלך ואז לחלוק את הרווחים (וליצור ערכים) עם כל שאר הלקוחות בזמן שהחברה לא מעצבנת אף אחד בדרך. על מנת להבין את הרעיון אפשר לקחת כדוגמה אפליקציית משחק בסמארטפון. משחקים חינמיים בסמארטפון אלו הן האפליקציות עם הכי הרבה הורדות בחנויות, וזה הגיוני כי זה חינם, וכאן נכנס המודל העסקי. למה? באפליקציות המשחקים רק 2% מהשחקנים עושים רכישות מתוך האפליקציה, 10% מתוך המשלמים בסכומים הגבוהים ביותר מייצרים כ 50% מסך ההכנסות של האפליקציה. וכך הלקוחות מקבלים שירות חינם, במקרה זה את אפליקציית המשחק כאשר רק קומץ קטן משלם עבור כל זה וכך נוצר מודל עסקי חדש ללא פרסומות אשר מבוסס על ערכים משותפים של הרצון לשחק, לחלוק וליהנות מהמשחק וכמובן לשתף. בעצם הרעיון הוא לגבות את עיקר ההכנסות מהקומץ אשר מוכן לשלם עבור תוכן או שירות איכותי ואז לקחת חלק מאותן ההכנסות ולחלוק אותן עם כל שאר המשתמשים על מנת לייצר ערך לכולם ולהגדיל את כמות המשתמשים.


כעת נחזור לענקיות האינטרנט שלנו, מי מאוד טובה בלייצר הכנסות במודל של יצירת ערך משותף? אמזון. על פי מורגן סטנלי לקוח הפריים של אמזון מייצר פי 4.5 יותר הכנסות ממשתמש ממוצע. הכנסות אלו חלק נכבד מהפעילות של אמזון. כמו כן על ידי ההפרש העצום בין ההכנסות הלקוח ממוצע לבין ההכנסות מלקוח הפריים, אמזון יכולה להשתמש בחלק מההכנסות האלו על מנת לתת ערך מוסף נוסף לכל שאר הלקוחות, כגון משלוח באותו היום, שירות אחסון תמונות וספרים דיגיטליים בחינם.


לסיכום, כל אחת מהענקיות הגדולות יכולה לאמץ את מודל הערך השיתופי ולהגדיל את ההכנסות והרווחים על ידי אימוץ של מודל עסקי חדש ומרענן, לפרוץ עוד צעד אחד קדימה, לתת ערך מוסף ללקוחות, וכמובן להפחית את הפרסומות. המודל הזה רלוונטי לחברות שפועלות במודל B2C, ושם זה אכן נראה כמו המודל העסקי האידיאלי. בפועל לא בטוח שאפשר להחזיק חברה אשר תתבסס רק על פי מודל זה, וכראיה ראו כתבה על חברת Soomla אשר החלה את דרכה ב 2012 בפיתוח פיצ'ר לאפליקציות שאיפשר למשתמשים לשלם דרך האפליקציה - כלומר פיצ'ר אשר תומך מודל העסקי של יצירת ערך משותף. לאחר שהיא הבינה שיותר ויותר אפליקציות מאמצות מודל עסקי מבוסס פרסומות (וכמעט נסגרה) היא ביצעה פיבוט ופיתחה מודל הכנסות חדש מבוסס על מתן שירות לאפשרת לעקוב אחר האינטראקציה של המשתמש עם הפרסומות והמעקב אחר ההכנסות שנוצרו כתוצאה מהן.

כתבה מכלכליסט: https://www.calcalist.co.il/internet/articles/0,7340,L-3751316,00.html


לדעתי בתקופה הקרובה אנו נראה עוד שינויים ומודלים עסקיים חדשים אשר מבוססים על המטבעות הדיגיטליים וטכנולוגיית הביזור בלוקצ'יין,סביבה עסקית שבה כולנו נהיה שותפים (ראו כתבה בנושא).

רק תשימו לב לשינוי שהעולם שלנו עבר ממש בשנים האחרונות, מי היו החברות המובילות אז והיום ותבינו שהרבה שינויים עוד לפנינו:



לעוד תובנות קראו את המאמר המקורי, תהנו:

https://medium.com/@efeng/who-has-the-best-business-model-and-its-not-google-or-facebook-ca36f967bbd1


יש לכם הערות? תובנות? מצאתם שגיאות? תשאירו הודעה


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page